Mijn naam is Karin van Leeuwen en mijn dochter Daantje (8 jaar) heeft sinds haar 4e jaar diabetes.
Het gaat heel goed met Daantje. Ze is vrolijk, positief ingesteld en accepteert dat diabetes een onderdeel van haar leven is. Verder is ze goed in te stellen.

Als vrijwilliger organiseer ik samen met andere enthousiaste ouders 1 keer per jaar voor Kidz & Ko een familiedag voor families met kinderen met diabetes. Op die dag zie en hoor ik dat het ook heel anders kan zijn. Kinderen die het mentaal zwaar hebben, slecht ingesteld zijn, overbelaste gezinnen, ouders die hun baan opzeggen etc.

Ondanks dat het met ons goed gaat, had ik wel behoefte aan een oppas die kennis van diabetes heeft. Ik ging nooit weg voor het avondeten en na het avondeten paste meiden op zonder kennis van diabetes. Regelmatig werd ik gebeld of kon ik terug naar huis door een hypo, vervanging van de canule, sensor die weigert etc. Met die wetenschap in mijn achterhoofd, zat ik nooit echt ergens op mijn gemak als er oppas thuis was.

Daardoor ben ik op het idee gekomen om een oppascentrale op te zetten in samenwerking met D-Support. Dit door het inzetten van jongeren (16 plussers) die zelf diabetes hebben en het leuk vinden om op te passen. We zijn onlangs gestart in de regio Tilburg.

Ik maak zelf ook gebruik van deze pool oppassers en dat geeft zoveel rust en vrijheid! Zo is er een win- win voor alle betrokkenen. Ouders kunnen met een gerust hart hun kind bij de oppas achter laten. De oppas weet namelijk heel goed wat te doen bij een hypo/hyper. Kan koolhydraten tellen en dus met de kinderen (en eventuele broertjes en zusjes) eten zonder dat de ouders daar bij hoeven te zijn. De kans dat je gebeld wordt als ouder, is daardoor zoveel kleiner waardoor je niet elke seconde op je telefoon hoeft te kijken. Zo kun je zorgeloos gaan sporten, avondje uit of een andere activiteit ontplooien.

Het kind met diabetes krijgt er een maatje bij. Ze zitten samen aan tafel om bloedwaardes te prikken of te spuiten/bolussen. Ze begrijpen elkaar en het kind ziet dat ze niet de enige is die diabetes heeft. En voor de oppasser is het een boost voor zijn zelfvertrouwen. Die voelt zich zeer waardevol.

Ik ben zeer blij met de samenwerking met Diabest. Mede dankzij Diabest kunnen we een oppascentrale in de regio Eindhoven op gaan zetten.